fbpx

Szürke árnyalatok

Szürke árnyalatok

 

Eljött a Valentin nap, a net bugyraiból feltörnek a háborgók cikkei, akik még mindig a Szürke trilógián rugóznak.

A szerelmesek ünnepére tették az új rész bemutatóját, sokaknak fájt, hogy mennyien vettek jegyet rá és erről eszembe jutott, ifjabb koromban mennyire szerettem ilyen tájt  moziba menni. Jegy foglalás, cicomázás, mozizás, vacsorázás, jó is volt az.

Most romantika helyett kormány ablakban van jelenésem, mert hívattak vállalkozói tevékenységem ellenőrzésére, megemlítvén, hogy távol maradásom esetén elő is vezettethetnek. Elgondolkodom, milyen pszichopaták fogalmazhatják ezeket a leveleket, de ez semmi ahhoz képest, hogy milyen végzettségbeli követelményeket rémálmodnak meg íróasztalaiknál a buzgó illetékesek a faék egyszerűségű tevékenységek végzéséhez. 

Miért nem akarják ebben az országban, hogy az ember egyedül is boldoguljon?

Költői kérdés volt. Ellenőrzésem után még nem szabadulok, plecsnit kell szerezni az engedélyemre, irány a jegyző. Átballagunk, de nem jön el a beteljesülés, kiderül, hogy rossz helyre küldtek, az én kis falum nem is ahhoz a jegyzőhöz tartozik, menjek egy másikhoz. Megyek. Még egy kis adminisztráció, és már kész is, következő héten mehetek a papírért. Amit majd vissza kell vinnem bemutatni az első színhelyre. Isten éltesse a bürokráciát. Két hetem van minderre.

Nem is merek arra gondolni, mi lenne, ha elfelejteném. 

Na de fellélegezve indulhatok – nem, nem a moziba, szülői értekezletre. Lehangoló az indítás, a gyerekek nem úgy tanulnak és nem úgy viselkednek, ahogy az elvárás lenne. A beszámoló egy-egy pontján lejjebb csúszok a padban, kisiskolásként lapítok az érzékeny témák alatt.

Végül feloldozást nyerünk, haza lehet venni az irányt, alig várom, hogy a kanapéra roskadjak.

Átfutom a híreket, olvasom a kötelező pampogást a Szürke miatt, ami szerintem már tavaly is műbalhé volt. Be kell vallanom magamnak, hogy kicsit irigylem azokat, akik ma a Szürke témás moziban téblábolhattak a bürokrácia útveszője helyett, de még azokat is, akiknek az a legnagyobb problémájuk, hogy ilyen filmet vetítenek a moziban.