Bemutatkozás

Személyes bemutatkozásból visszafogott verziót kapsz, kedves ide kattintó vendégünk.  Egy valódi bolt virtuális verziójában jársz, így most nem tudunk sort keríteni arra, ami a tényleges helyszínen történne: a beszélgetésre. Biztosan kérdeznénk egymástól pár dolgot, és kicsit ismerkednénk, kihasználva egy nem szokványos bolti helyszín kapcsolat teremtő hatását. Nem kívánom lebecsülni a magam, magunk szerepét, de itt most nem az a legizgalmasabb, kik vagyunk, hanem hogy hol vagyunk.

Másfél éve, hogy idesodort a végzet, de nem telik el úgy egy nap sem, hogy ne lennék hálás ezért.

Szaknyéron találsz minket, egy apró őrségi faluban, amit erdő, mező és patak ölel körbe.

Egy múlttal teli, régesrégi vályog szobát szépítettünk vissza és egy hirtelen sugallattól vezérelve úgy döntöttünk, új életet adtunk neki: ajándékboltocskává alakítjuk, ahova reményeink szerint jó lesz betérni és visszatérni.

Van itt az Őrségben valami varázslat. Az illat, a színek, a patak zúgás, a lombok sustorgása – olyan erre, mintha egy mesében sétálnék.  Cseppet sem lepne meg, ha tündérek bukkannának fel az egyik tisztáson, vagy zöld boszorkák mágiáznának az erdő mélyén.

Megilletődve nézem a kertünkön kecsesen átszökellő őzeket, a mókust a diófánkon, a rét felett köröző héját, a fák közé futó vörös loboncos rókát – itt tényleg megtörténik az, hogy kilépve a szabad (és tiszta) levegőre, el tudod engedni a nyűgöket, gondokat, rutint, mert az élmények kiszakítanak a kereteidből, persze ha hagyod, hogy a természet átmossa a szíved. Meg az agyad.

A helyi mesevilágban a varázsos táj és szépséges állatok mellett  az ember szereplők is különlegesek.

Az itteni hősnők traktort vezetnek, fát vágnak, bivalyokat szelidítenek, egy nap alatt 50 báli kontyot bodorítanak, kicsiket szívvel-lélekkel tanítanak, közösségeket építenek. A férfi hősök dolgosak, van, aki nehézséggel élő gyermekéért minden héten sokszáz kilométert tesz meg, van aki istenien főz és vendéglőt vezet, van, aki földet művel és állatokat tart, van, aki őshonos gyümölcsfát olt a jövő nemzedékének, és ezek a hősök és hősnők mennyivel kevesebbet panaszkodnak…

Vannak-e antihősök? Minden mesében fel-fel bukkanak. De miért koncentrálnák rájuk, mikor a többi szereplő szövi a történet lényegi fonalát?

Ha eljössz felénk, az Őrségbe, érezni fogod, hogy tényleg működik erre egy másik dimenzió – akadozó, majd eltűnő wifivel és térerővel – de vagyunk páran, akiket határozottan magával ragadott ez a valódibb oldal.

Az itt megélt meseszerűséget, természetességet, békét, az itteni másik valóságot szeretnénk megsejtetni Veled egy-egy emlékbe szánt portékánkon keresztül. Belső késztetésből születnek a tárgyaink, igyekszünk minden egyes darabot átitatni az őrségi varázserővel, hogy hazatérvén is maradjon veled egy csöpp mágia erről a Vadregényes tájról.

Ligeti-Balogh Andrea