fbpx

Praktikák a Lélekúton

TAROT KÁRTYA

A Tarot egy nagyon régi segítő eszköz, ami működik.

Az eredete távoli civilizációkig nyúlik vissza. Feljegyzések híján biztosat senki nem tud mondani, de valószínűleg Egyiptomból, sőt akár az egyiptomi civilizáció előtti időkből származik. A középkorban terjedt el igazán. Kapcsolható a kabbalához, okkultizmushoz, alkímiához, titkos rendekhez, de ha lehántjuk róla az ősi misztikus fátylakat, kapunk egy napjainkban is jól használható önismereti és sorselemező eszközt.

A lapok olyan ősképek, amik furcsán ismerősek, az emberiség közös tudatalattijából előhívhatók. A kártya végigköveti az élet útjának állomásait.

Megmutatja, hol tartunk most, milyen lehetőségeink vannak, merre haladunk.

Egy elakadásnál, döntési helyzetnél segít feltérképezni a helyzetet, problémát, akadályt, megmutatja, mi várható döntéseink alapján, egyszóval KÉPet ad rólunk.

KÍNAI ASZTROLÓGIA

Hamarosan

COACHING ESZKÖZÖK

A coaching szemlélet lényege, hogy a coach direkt tanácsok helyett kérdéseivel segíti a hozzá fordulót, aki épp valamilyen elakadást, nehézséget, problémát él meg.

Nincs alá/felé rendelt viszony, egyenrangú félként indul közös utazásra a két fél. A cél, hogy az ügyfél saját válaszai megkeresésével felhozza magából azt a tudást, megoldást, ami benne van, csak addig rejtve volt a tudatos elme számára.

Ezen az úton akkor érdemes elindulni, ha megszületett az őszinte, saját elhatározás a megoldás felé vezető munkára, változtatásra.

HANGFÜRDŐ TIBETI HANGTÁLAKKAL

Huh. Talán a hangtálakról a legnehezebb írni, mert a hangtál lényege valahol a szavakon túli szférában rejlik.

A Tarothoz hasonlóan a hangtálé is igen régi történet .

A hangtálak eredetét Ázsiában kereshetjük, de választ mindenre nem fogunk találni. Az biztos, hogy az ázsiai térségben már az időszámításunk előtti harmadik évezredben készítettek és használtak fém hangadó eszközöket, hangszereket.

Tibetben a hangtálak megjelenését a bönhöz kapcsolhatjuk, ez a sámánisztikus alapokon nyugvó ősi hitrendszer később, a hetedik században sok elemet magába olvasztott a buddhizmusból. Ez azért izgalmas történet, mert a tibeti hangtálakat a buddhista vonatkozás mellett egy korábbi mágia is áthatja.

Abban a bön és buddhista szellemiség megegyezik, hogy akkor tudunk megszabadulni a hátráltató erőktől, ha szellemünknek energiát, életerőt szerzünk – ezután képesek leszünk megerősödni és magunkhoz vonzani a pozitív erőket.

Innentől csak legendák következnek. A buddhista kolostorokban nem beszélnek a hangtálak szakrális használatáról, a titoktartásnak több oka lehet, az egyik legvalószínűbb, hogy a nyugati civilizáció ne használja fel rossz célokra a tudást…

Amihez napjainkban használjuk a tibeti hangtálakat:

Relaxációhoz, testi-lelki felüdüléshez, feszültségek oldásához, harmonizáló kezeléshez, meditációhoz, öngyógyító folyamatok aktiválásához.

A hangtálak hangja és rezgése csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, fokozza az életerőt, jobbá teszi az alvás minőségét.

Szelíd eljárás az egészség megőrzésére, az egyensúly helyreállítására.

MINDFULNESS

A mindfulness fogalma tudatos jelentlétet takar.
A fogalom forrása egy kb. 2500 éves buddhista írás.
Thomas Rhys David brit kutató fordította le először az ebben az írásban használt „szati” szót mindfulnessnek 1881-ben.
Emellett a mindfulness ösvénye kapcsolódik a taoizmushoz, a jógához, az amerikai őslakosok bölcsességéhez.
Összességében a sokrétű gyökerekkel rendelkező mindfulness nem köthető vallási irányzathoz, nem „keleti” és egyáltalán nem misztikus.
A tudatos jelenlét jótékony hatása az agyra tudományosan igazolt.
A 70-es években, az USA-ban Jon Kabat-Zinn kidolgozta a Tudatos Jelenlét Alapú Stresszcsökkentés Módszerét (MBSR), és bevezette az egészségügyi ellátásba.
Ezt a 90-es években tovább alakítva, kidolgozták a Tudatos Jelenlét Alapú Kognitív Terápia (MBCT) programot a visszatérő depressziós epizódok megelőzésére.
A mindfulness a hétköznapi életben mindenki számára egy teljesebb élet lehetőségét kínálja. Nem kellenek hozzá drága eszközök, bonyolult rituálék.
Mi szükséges hozzá? Éber jelenlét, amikor figyelmünket szándékosan a jelen pillanatra irányítjuk, megítélés nélkül.
A figyelem pillanatról pillanatra együtt áramlik az aktuális tapasztalással.
Ez a fajta figyelem nagyobb éberséget és tudatosságot eredményez, és a jelen pillanat valóságának elfogadását.
Megfigyelem, ami történik: bennem – a testemben, a gondolataimban és az érzéseimben –, és az engem körülvevő világban. Eközben nincs minősítés, nincs ítélet.
Teljes valónkkal megéljük azt, amit a jelen pillanat nyújt.
A tudatos jelenlét a közvetlen, tapasztalati, intuitív megismerés útját kínálja fel nekünk, amelynek során megismerjük mindazt, amivel kapcsolatba kerülünk.
Megnyitja a kaput a gyógyító, életigenlő látásmód számára.
A tudatos jelenlét fontos aspektusa a szerető kedvesség és az együttérzés – másokkal és magunkkal szemben is.
A mindfulness gyakorlása során növekszik az együttérzés, elfogadás képessége és a kevésbé kritikus, ítélkező hozzáállás önmagunkhoz és a többi emberhez.
Azáltal, hogy ítéletektől mentesen fogadjuk el magunkat, bátrabban mérhetjük fel gyenge pontjainkat.
Belátjuk, hogy gondolataink nem tények, hanem mentális események, az érzelmek pedig besűrűsödött gondolatok.
Jobban megismerjük elménk működését és ezzel egy önismereti fejlődés is bekövetkezik, ami elégedettebb élethez vezet.
Azzal, hogy figyelmünket teljes mértékben a tapasztalatainkra irányítjuk, egy sokkal színesebb világ tárulhat fel előttünk és új felismerésekre tehetünk szert.
Tudatosabb döntéseket hozhatunk, és nem bevált rutinokat követünk.
Robotpilóta üzemmód helyett tudatosan tapasztalva élünk.
Nem a múlton, és nem is a jövőn rágódunk, hanem megéljük a jelent itt és most.
A kellemetlenségeket érdeklődéssel közelítjük meg.
A dolgokat nem akarjuk megváltoztatni, elfogadjuk, hogy olyanok, amilyenek.
A tudatos jelenlét gyakorlásával képessé válunk arra, hogy feltöltsük magunkat, az öngondoskodás része lesz a mindennapjainknak

JAPÁN REIKI

“Az Usui Reiki gyógymód az elme és a test fejlesztésére.

A boldogság meghívásának titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre.”

Mikao Usui

Hogy mi a reiki? Tanárom, Szabó Gábor írását osztom meg veletek. Az eredeti szöveg Gábor oldalán olvasható:

A Reiki (kiejtve: rejki)  egy kézrátételes gyógymód és önfejlesztő módszer. Japánból ered, mely az 1980-as évektől kezd igen népszerűvé válni a világon annak egyszerűsége és sokszínű használati lehetősége miatt. A Reiki egy kiváló eszköz arra, hogy megteremtsed a testi-lelki egyensúlyt. Éppúgy alkalmazható megelőzésre, mint akut és krónikus tünetek kezelésére, fizikai vagy lelki eredetű problémák kezelésére. Nagyszerű módszer a belső harmónia megteremtésére és folyamatos fenntartására.

reiki kanji

Az alapelv mindig ugyanaz: a csatornázott univerzális energia segítségével feloldjuk a testben lévő toxinok, az energetikai blokkokat, így támogatva a szervezet öngyógyító, regeneráló rendszerét. Eltérően az allopatikus gyógymódoktól, a Reiki energiamindig a gyökér okot szünteti meg, ugyanakkor nem kell tartanunk a mellékhatásoktól sem, teljesen biztonságosan alkalmazható minden helyzetben. Használatához nincs szükség eszközökre, különleges képességek meglétére, bonyolult tréningekre. Szépsége egyszerűségében rejlik. A Reikit mindenki tudja alkalmazni önmagán és másokon segítve.

A Reiki megalapítója Mikao Usui, aki 21 napig böjtölve a Kurama-hegyen a satori (megvilágosodottság) állapotát megtapasztalva kapta a gyógyítás képességét és dolgozta ki az 1920-as években az elmét és testet harmonizáló módszerét, melyet Usui Reiki Kezelés Módszer az elme és a test fejlesztésére néven hívott.

Mi a reiki lényege? A rendszeres gyakorlással, a reiki meditációval a végső cél a gondolatok és érzések kiegyensúlyozott állapotának megteremtése és fenntartása. Ez elvezet minket a belső béke és harmónia állapotába, mely boldogságot és nyugodtságot visz a hétköznapjainkbamely pozitívan hat emberi kapcsolatainkra is. A reiki kezelés alkalmazásával fenntartható és helyreállítható a testi-lelki egyensúly, kezelhető számos tünet, támogathatóak az öngyógyító folyamatok.”

Usui sensei: Az öt életszabály

Kyo dake wa – Csak ma

Ikaruna – nem vagyok dühös

Shin pai suna – nem aggodalmaskodom

Kan sha shite – hálás vagyok

Gyo.o hagame – teljesítem a kötelességem

Hito ni shinsetsu ni – kedves vagyok az emberekhez